Βαβίας Σταύρος

From the blog

Στόχος 2 | Μηδενική Πείνα

Ο δεύτερος στόχος αναφέρεται στην Μηδενική Πείνα και αποσκοπεί στο να δώσουμε τέλος στην πείνα, να πετύχουμε την επισιτιστική ασφάλεια, και φυσικά να βελτιώσουμε τη διατροφή και τη βιώσιμη γεωργία!

Είναι πλέον η κατάλληλη στιγμή για να επαναπροσδιορίσουμε τον τρόπο που καλλιεργούμε, που μοιραζόμαστε και καταναλώνουμε την τροφή μας! Ο κλάδος της γεωργίας, της δασοπονίας και της αλιείας, μπορούν να δημιουργήσουν αξιόλογα εισοδήματα αν αξιοποιηθούν σωστά, ενώ παράλληλα στηρίζουν και την προστασία του περιβάλλοντος και την ανθρωποκεντρική ανάπτυξη των κοινωνιών.

Η κλιματική αλλαγή και διάφορα άλλα περιβαλλοντικά και φυσικά φαινόμενα, ασκούν σημαντική πίεση σε άμεσα εξαρτώμενους πόρους για την επιβίωση των ανθρώπων, δηλαδή στην διαθεσιμότητα γλυκού νερού, στα εδάφη, τα δάση και οι κίνδυνοι διαρκώς αυξάνονται δημιουργώντας ποικίλα δυσάρεστα γεγονότα, όπως καταστροφές, πλημμύρες, ξηρασίες κ.τ.λ..

Η ανάγκη για μια ριζική αλλαγή είναι πλέον ζωτικής σημασίας!

Χρειάζεται να βρεθεί μια άμεση λύση στο παγκόσμιο σύστημα τροφίμων και γεωργίας, η οποία θα είναι ικανή να σιτίσει, όχι μόνο τους 795 εκατομμύρια ανθρώπους που πεινάνε σήμερα, αλλά και τους 2 δισεκατομμύρια που αναμένονται να φτάσουν μέχρι το 2050.

Μιλώντας με δεδομένα…

Σύμφωνα με στοιχεία και αριθμούς που έχουν δημοσιευθεί και βασίζονται σε επίσημες έρευνες ισχύει ότι:

  • 1 στους 9 ανθρώπους στον κόσμο υποσιτίζεται.
  • Σχεδόν οι μισοί από τους παιδικούς θανάτους (45%), ηλικίας κάτω των πέντε, οφείλονται σε κακή διατροφή, ποσοστό το οποίο μεταφράζεται σε 3,1 εκατομμύρια παιδικές ζωές ανά έτος.
  • 1 στα 4 παιδιά παγκοσμίως, παρουσιάζουν καθυστερημένη ανάπτυξη. Στις αναπτυσσόμενες χώρες η αναλογία μπορεί ανέλθει σε 1 προς 3.
  • Η Ασία είναι η ήπειρος με τα μεγαλύτερα ποσοστά υποσιτιζόμενων ανθρώπων, δηλαδή τα δύο τρίτα του πληθυσμού της Γης.

Τι επιδιώκεται να εφαρμοστεί με τον Στόχο 2…

Η γενική εφαρμογή με χρονοδιάγραμμα υλοποίησης έως το 2030, για το Στόχο 2 επιδιώκει:

  1. Να τερματίσει την πείνα και να διασφαλίσει την πρόσβαση όλων των ανθρώπων, ιδίως των φτωχών και των ευάλωτων, σε ασφαλή, θρεπτική και επαρκή τροφή καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
  2. Να τερματίσει όλες τις μορφές κακής διατροφής, επιτυγχάνοντας, έως το 2025, τους διεθνώς συμφωνηθέντες στόχους για την καχεξία και την εξασθένηση των παιδιών ηλικίας κάτω των πέντε ετών, καθώς και αντιμετώπιση των διατροφικών αναγκών.
  3. Να διπλασιάσει την αγροτική παραγωγικότητα και τα εισοδημάτων των μικροπαραγωγών τροφίμων, και να διασφαλίσει τη χρήση βιώσιμων συστημάτων παραγωγής τροφίμων και την εφαρμογή ανθεκτικών γεωργικών πρακτικών που αυξάνουν την παραγωγή.

Ποια είναι τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν υπόψη…

  • Ενίσχυση της παραγωγικής ικανότητας στις αναπτυσσόμενες και ιδίως στις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί άμεσα με την αύξηση των επενδύσεων, μέσω της ενισχυμένης διεθνούς συνεργασίας, την αγροτική έρευνα και τις υπηρεσίες γεωργικών εφαρμογών.
  • Διόρθωση και αποτροπή εμπορικών περιορισμών και στρεβλώσεων στις παγκόσμιες γεωργικές αγορές.
  • Υιοθέτηση μέτρων που διασφαλίζουν την εύρυθμη λειτουργία των αγορών των βασικών προϊόντων διατροφής και των παραγώγων τους και διευκολύνουν την έγκαιρη πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικές με τις αγορές.

About the author
Δρ.Γεωπόνος Υποψήφιος Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Έβρου